صنایع دستی عاملی مهم در تحول اقتصادی کشور


انتشار : 1401/03/16



عزت الله ضرغامی در جلسه معارفه معاون جدید صنایع دستی گفت: در ایران بیش از ۳۰۰ رشته از ۴۶۰ رشته صنایع دستی فعال می‌باشد، اما این صنعت در سالیان گذشته آنطور که شایسته آن است رشد نکرده است.

ضرغامی با بیان اینکه مهمترین مسئله در صنایع دستی کاربردی کردن است افزود: هر کالایی که مردم می‌خرند، به غیر از جنبه‌های تزیینی باید کاربردی هم باشد، اما این روز‌ها به علت مشکلات معیشتی خرید برای مردم سخت شده و باید مسائل مالی هم توجه کرد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، همچنین با اشاره به وجود ضعف در موضوع بسته بندی صنایع دستی کشور گفت: در این باره دستورات لازم داده شده و کارگروه‌ها در حال پژوهش هستند.
آقای ضرغامی همچنین گفت: هنرمندان صنایع دستی و هنر‌های سنتی با مشکل بیمه مواجه اند و رئیس جمهور تذکرات فراوانی در این باره داده که باید بیشتر به آن توجه شود، زیرا اگر فروش رونق بگیرد سودآوری بیشتر می‌شود و کارفرما دیگر با مشکل پرداخت بیمه مواجه نخواهد بود.

این مراسم معاون جدید صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث فرهنگی،صنایع‌دستی را جزو لاینفک منشور فرهنگی در اقتصاد هویت بنیان دانست و گفت: خلق و تامین زنجیره ارزش در صنایع‌دستی دو کلمه بنیادی در حوزه اقتصاد هویت‌بنیان است، زیرا مولد بودن موجب اشتیاق و همراهی می‌شود و این تحول باید در زمینه محتوا اتفاق بیفتد و هر ایرانی در سراسر کشور به تولید برسد.

معاون صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث فرهنگی همچنین تاکید کرد با هم‌گرایی در زیست‌بوم صنایع‌دستی و با تفکر خانواده‌محور، چالش‌های پیش رو از میان

برداشته خواهد شد.

معاون سابق صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی کشور نیز در این مراسم از احیای ۱۳۴ رشته صنایع دستی در استان‌ها در دوران کاری خود خبر داد و گفت: در پنج محور مشخص از جمله حمایت و سامان‌دهی تولید، حفظ و ایجاد اشتغال، آموزش و ترویج، حفظ و صیانت صنایع‌دستی فعالیت خود را آغاز کردم و در این مدت برای ۱۷۱هزار و ۱۶۶ نفر شغل مشخص از محل صدور ۲۲۴هزار و ۸۲۲ مجوز اداره‌کل حمایت از تولید معاونت صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی ایجاد شد

 

پرداخت ۷۴ میلیارد تومان تسهیلات کم‌بهره به هنرمندان صنایع‌دستی

در این مراسم که علی دارابی معاون میراث‌فرهنگی کشور، مشاوران وزیر و مدیران کل ستادی وزارتخانه نیز حضور داشتند، پویا محمودیان گفت: از سال ۹۷ تاکنون، ۹ میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض و ۷۴میلیارد تومان تسهیلات کم‌بهره پرداخت و بیمه صنعتگران بعد از پنج سال توقف دوباره آغاز شد. در حوزه بیمه صندوق روستایی و عشایری چهار هزار نفر را بیمه کردیم و ۱۷هزار نفر در نوبت بیمه قرار دارند.

معاون سابق صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی کشور افزود: در این مدت همچنین از حذف ماده ۱۴۲ قانون معافیت از بیمه جلوگیری کردیم و این امتیاز را برای صنایع‌دستی کشور حفظ کردیم. بزرگ‌ترین دستاورد ما معافیت مالیات بر ارزش افزوده برای خانواده بزرگ صنایع‌دستی بود. تعرفه برق و آب کارگاه‌ها را از تجاری تبدیل به صنعتی و بسیاری از مجوز‌های دست و پاگیر را حذف کردیم.

خانم محمودیان ادامه داد: از ابتدای سال ۹۷ تاکنون ۲۷۱۸ روستا که شامل ۲۴۵ روستای هدف اقتصاد مقاومتی و ۲۴۷۳ روستای خارج از این طرح، از لحاظ مجوزها، پرداخت تسهیلات، آموزش پایش شد.

وی همچنین گفت: امضای تفاهم‌نامه‌ای برای استفاده از بند الف تبصره ۱۸ دستاورد بزرگی بود و ما به‌عنوان اولین دستگاه و معاونت از این تبصره برای حمایت از تولید و تحریک تقاضا استفاده کردیم و ۳۴۰میلیارد تومان به این حوزه اختصاص داده شد.

تدوین و ابلاغ سند ملی گوهرسنگ‌ها

معاون سابق صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی کشور افزود: ۲۶۶ رشته صنایع‌دستی اعلانی محور اعلام شد، سند ملی گوهرسنگ‌ها را تدوین و ابلاغ کردیم و مراحل تفویض اختیار به استان‌ها نیز به خوبی انجام شد.

او تصریح کرد: برای ۱۵۱هزار و ۹۵۴ نفر دوره آموزشی برگزار کردیم، اولین هنرستان ایرانی‌اسلامی را در مشهد راه‌اندازی کردیم. با تفاهم‌نامه‌های متعددی که با دانشگاه‌های مختلف امضا کردیم، آموزش را در اولویت خود قرار دادیم.

ثبت ملی ۶۷ روستا و شهر صنایع‌دستی

محمودیان گفت: ۴۵ شهر و ۲۲ روستا ثبت ملی و پرونده سه شهر و روستای دیگر را برای ثبت جهانی آماده کردیم و ۱۴۲۶ اثر نیز مهر اصالت ملی و ۸۴ اثرمان مهر اصالت بین‌المللی دریافت کردند.

محمودیان تصریح کرد: بانک طراحی و نقوش تدوین شده است، همچنین اطلس صنایع‌دستی در آینده رونمایی می‌شود. ۹ نشان جغرافیایی ثبت بین‌المللی و ۲۹ نشان جغرافیایی ثبت ملی شده است.

معاون سابق صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی کشور بیان کرد: این معاونت همواره از کمبود واحدی به نام هنر‌های سنتی رنج می‌برد که با پیگیری‌هایی که انجام شد، در چارت جدید وزارتخانه اداره هنر‌های سنتی در نظر گرفته شده است.

او افزود: در سال ۹۷ در حوزه رونق کسب و کار از واردات صنایع‌دستی از خارج از کشور جلوگیری کردیم و شیوه‌نامه مقابله با قاچاق را ابلاغ کردیم. بر اساس اعلام آمار گمرک بالغ بر یک میلیارد و ۱۶۸ میلیون دلار صادرات صنایع‌دستی بوده که نشان‌دهنده ظرفیت صادرات‌مان است. همچنین صادرات چمدانی ما ۸۶۶ میلیون دلار بر اساس اعلام رسمی ۳۱ استان کشورمان است.

اجرای طرح تجاری‌سازی در ۳۱ استان

محمودیان گفت: طرح تجاری‌سازی در ۳۱ استان انجام و دو خانه در طرح اقدام ملی مسکن با صنایع‌دستی تجهیز شد. همچنین با ایران خودرو برای سوزن‌دوزی جلد قرآن‌ها که در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد، قرارداد امضا کردیم و در حال حاضر با شرکت سایپا در حال مذاکره هستیم.

معاون سابق صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی کشور گفت: در مدت چهار سال، ۹۷ نمایشگاه منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی و ۱۰۱ نمایشگاه صنایع‌دستی در هشت وزارتخانه برگزار کردیم.

او ادامه داد: امسال بازارچه‌های نوروزی صنایع‌دستی بیش از ۱۲۳ میلیارد تومان فروش داشت و در مدت ۴ سال بر اساس خوداظهاری‌های انجام شده، فروش صنایع‌دستی به ۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. بازراچه‌های صنایع‌دستی رشد ۹۳درصدی نسبت به سال ۹۸ و رشد ۹۷درصدی نسبت به سال ۹۷ داشتند. همچنین جایگاه ما در حوزه بین‌الملل ارتقا پیدا کرد و حالا جایگاه ویژه‌ای در غرب آسیا به عنوان کشور مرجع داریم.

محمودیان تصریح کرد: برنامه‌ریزی‌هایی برای جام جهانی قطر انجام شده است. صنایع‌دستی را در این مدت از گوشه‌نشینی بیرون آوردیم و توجه دولتمردان را به این موضوع جلب کردیم. به‌طوری‌که تفاهم‌نامه‌های مختلفی با دستگاه‌های مختلف امضا کردیم.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، یازدهم خرداد ۱۴۰۱ در حکمی مریم جلالی مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران را به عنوان معاون صنایع‌دستی و هنرهای‌سنتی وزارتخانه منصوب کرد.