ضرغامی: بخش بزرگی از آثار موزه‌ها فله‌ای انبار شده است


انتشار : 1401/04/14



سید عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، میراث فرهنگی را مایه قوام و انسجام ملی دانست و گفت: پیشکسوتان میراث، ما را در نهضت معرفی آثار یاری کنند و تولید محتوا در فضای مجازی را راهبری کنند.

ضرغامی در نخستین آیین نکوداشت مفاخر میراث فرهنگی ایران در سالن اجتماعات وزارت میراث فرهنگی در تهران، گفت: حوزه میراث فرهنگی حوزه هویت ملت ایران و تمدن بشری است مفاخر و میراث فرهنگی آثار میراث فرهنگی به ویژه عناصر ناملموس متعلق به همه جهان است.

وزیر میراث فرهنگی گفت: اگر نگاه‌ها را هم‌جهت کنیم میراث فرهنگی بزرگ‌ترین عامل و ابزار انسجام است. متأسفانه به دلیل برخی ذهنیت‌های منفی و گاهی کم‌سوادی و گاهی غرض‌ورزی در طول تاریخ، میراث فرهنگی را وسیله‌ای برای دوقطبی‌سازی و افتراق کردند که اشتباه است.

ضرغامی افزود: بعد از اسلام ارزش‌های توحیدی و عدالت‌خواهانه گذشته تعمیق و گسترش یافت. این ارزش‌ها و آثار در همه جا نشان داده که میراث فرهنگی در سطح ملی مایه قوام و انسجام است.

وی تأکید کرد: باید مروج و مبلغ میراث فرهنگی که شناسنامه هویتی ملت ما است باشیم، در حالی که بسیار از مناطق جهان خالی از این هویت است و هویت‌های مصنوعی برای ملت خود می‌سازند.

وزیر میراث فرهنگی بیان کرد: امروز اگر اختلافی هم در کشور وجود دارد همین میراث فرهنگی و ارزش‌های فرهنگی و هویتی می‌تواند عامل دوستی و اتحاد و همگرایی همه اقشار جامعه شود.

ضرغامی تصریح کرد: بزرگان، چهره‌ها و مفاخر ما در حوزه میراث فرهنگی به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی «بیت‌المال» هستند که باید حفظ شوند و به بهترین صورت از دانش و تجربه آن‌ها باید استفاده شود که تکریم و تجلیل و ارج نهادن به مقام این مفاخر یک وجه از وظیفه و مأموریت ما در وزارتخانه است.

ضرغامی گفت: میراث فرهنگی ایران در سطح جهان جایگاه و نام پیدا کرده است اما ما در تولید محتوا در حوزه فرهنگ تمدن و هویت خودمان کم‌کاری داشته‌ایم و دچار عقب‌ماندگی هستیم که در صورت تداوم این اعتبار و هویت مدفون خواهد شد.

وی به پدیده مخزن در موزه‌ها اشاره کرد و اظهار داشت: بخش کوچکی از دفینه‌های ما در موزه به نمایش گذاشته شده است که در شأن و اعتبار آثار نیست و متأسفانه بخش بزرگی در کمدها و مخزن‌ها سال‌هاست فله‌ای انبار شده است که فاجعه است.

ضرغامی تأکید کرد: باید میراث فرهنگی سرزمین را روایت کنیم اگر ما روایت نکنیم برایمان به شکل دیگری روایت خواهند کرد. بزرگان و مفاخر پیشکسوتان به میدان بیایند نهضت تولید محتوا و معرفی میراث فرهنگی ایران را در فضای مجازی را راهبری کنند.

وی گفت: فعالان شبکه‌های اجتماعی در معرفی میراث فرهنگی ما کم‌کاری می‌کنند ملت ایران همیشه مردمی مولد (اپلود) بوده آمد اگر چه امروز به هر دلیلی مصرف‌کننده (دانلود) شده‌اند.

ضرغامی گفت: میراث فرهنگی ایران جایگاه برجسته‌ای در فرهنگ و تمدن منطقه جهان دارد البته ارزش واقعی آنچه در میراث ملموس ما تجلی کرده روح آن یعنی میراث ناملموس آن است که در آن نهفته است و باید شناخته شود.

وی افزود: رسانه‌های داخلی ما در تولید و روایتگری صحیح میراث فرهنگی ایران ضعف دارند و در این جنگ روایت‌ها رسانه‌های خارجی می‌خواهند آثار ما را از روح حقیقی آن خالی کنند و فقط به شکل و ظاهر آن می‌پردازند.

وزیر میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: اگر اورامانات یا هورامان ثبت جهانی شده است به دلیل سخت‌کوشی مردمان آن منطقه در چند هزار سال است که در آن طبیعت خاص خاک را بر روی صخره‌های سخت برده‌اند و باغ هابی درست کردند که بی‌نظیر است.

وی تأکید کرد: باید روح میراث فرهنگی را تقویت کنیم باید نهضت معرفی میراث فرهنگی را ایجاد کنیم و عقب‌ماندگی‌ها را جبران کنیم حضور اساتید و پیشکسوتان در این نهضت ارزشمند و مفید است.

در پایان این میراث از ١٢ استاد پیشکسوت به عنوان مفاخر میراث فرهنگی با اهدای لوح تجلیل شد و با حضور معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ملی پست از تمبر یادبود نخستین آیین نکوداشت مفاخر میراث فرهنگی ایران مزبن به تصویر مرحوم باقر آیت الله‌زاده شیرازی رونمایی شد.