علیرضا ایزدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، پیرامون اقدامات سازمان میراث فرهنگی برای بررسی وضعیت بناهای تاریخی در حوزه فرونشست، اظهار داشت: فرونشست یکی از دغدغههای اصلی در همه حوزههای شهری، میراث فرهنگی و غیره است و جزو نگرانیهایی است که مسئله آب در ایجاد آن نقش موثری دارد.
وی افزود: وضعیت توپوگرافی اصفهان و نقش حیاتی زایندهرود در این منطقه بدون شک یکی از عوامل اصلی فرونشستهای احتمالی خواهد بود، استحصال بیرویه آب از منابع زیرزمینی و تخلیه آبخوانها و سفرههای زیرزمینی در کنار تغییر وضعیت اقلیمی منطقه مرکزی ایران در ایجاد فرونشست نقش پررنگی دارد.
کمبارشی، تخلیه سفرههای زیرزمینی و آبخوانها و خشکی زایندهرود،دلایل اصلی فرونشست هستند
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان وضعیت کمبارشی حاکم بر استان در سالهای اخیر و خشک شدن زایندهرود را یکی دیگر از دلایل فرونشست در اصفهان دانسته و تصریح کرد: زایندهرود به عنوان شاهرگ حیاتی اصفهان منبع تغذیه و عمران و آبادانی باغات اصفهان قدیم هم بوده و بر اساس شواهد تاریخی زایندهرود و مادیهای منشعب از آن اصفهان را تبدیل به یک باغشهر دارای رونق اقتصادی میکند.
وی یادآور شد: بر اساس وضعیت توپوگرافی منطقه از کوه صفه تا دست اصفهان، میزان خاک موجود و تخلیه سفرههای زیرزمینی و آبخوانها در این منطقه یکی دیگر از عوامل ایجاد فرونشست است.
فرونشست به ابنیه تاریخی نرسیده است
ایزدی با تاکید بر اینکه بر اساس پایشهای انجام شده، تاکنون فرونشست به ابنیه تاریخی آسیبی وارد نکرده است، بیان کرد: البته این بدان معنا نیست که ابنیه تاریخی در خطر نیستند و میدانیم که در نواحی شمالی اصفهان شواهدی از فرونشست وجود دارد و با وجود فاصلهای که بین این ناحیه و آثار تاریخی اصفهان، هیچ تضمینی وجود ندارد که فرونشست به ابنیه تاریخی نرسد.
وی با اشاره به جلسه سازمان میراث فرهنگی به موسسه ژئوفیزیک و کارشناسان حوزه فرونشست، گفت: خوشبختانه در حال حاضر شواهدی دال بر فرونشست حول بناهای تاریخی وجود ندارد اما این به معنی کنار گذاشتن پایش ابنیه تاریخی نیست و قرار است که ظرف یک الی دو ماه آینده تعدادی دستگاه جیپیاس را در ابنیه تاریخی نصب شوند تا شرایط بناها به صورت شبانهروزی پایش شوند.